Gorka Kerámia Kiállítás

2621 Verőce, Szamos u. 22.
Tel.: +36 27 350 017

Gorka Géza a XX. század első felében élt magyar keramikusok egyik legjelentősebb alakja Gádor István és Kovács Margit mellett.  Munkásságának jelentősége, hogy közös nevezőre hozta a kerámia tradicionális örökségét saját individuális alkotóerejével. Képes volt a népművészet hagyományán túllépve, az archaikus formaképzéshez visszanyúlni és azt modern felfogással egyesíteni.

A Gorka Kerámia Kiállítás 1972 óta működik Gorka Géza (1894-1971) egykori házában és műhelyében Verőcén. A mester 1924-ben megnősülve költözött a felesége családja által 1884-ben épített villába. 1927-től már a kert végében emelt saját műhelyében dolgozott, itt hozta létre a modern magyar kerámiaművészet egyik legjelentősebb életművét és tette világszerte híressé a magyar kerámia nevét. Életművének jelentős darabjait láthatja itt a közönség.

Gorka Géza munkásságában meghatározó szerepet játszottak a technikai, technológiai újítások, az anyagokkal és mázakkal való állandó kísérletezések. Bárhonnan merített, mindent a maga képére formált. Neve mindenek előtt a zománctechnikával fonódott össze, különösen az általa kifejlesztett repesztett (kraklé) zománcéval. A harmincas évekre a csurgatott máz mellett már alkalmazta a repesztett mázas eljárást. 1935-ben a sgraffito-technikával jelentkezett. Néhány évvel később, az 1939-es New York-i Világkiállításon „ugrasztott mázú” tárgyakkal vett részt.

Leánya, Gorka Lívia vélekedése szerint: „Legendás anyagismerettel rendelkezett. Felhalmozott tapasztalattal és intuícióval dolgozott. A kezében volt minden. Csak következtetni tudtam munkamódszerére.”